Menu

Vroeger was alles beter…

AFTAKELEN MET EEN KNIPOOG – Hoor ik de ene twintiger tegen de ander zeggen: ‘Toen ik jong was hoefde ik me nergens zorgen over te maken. Ik kreeg van m’n ouders alles wat ik maar wilde. Nu moet ik het allemaal zelf betalen. Is niet te doen. Vroeger was alles beter.’ ‘Nou ik heb in m’n leven anders al heel wat tegenslag gehad. ‘Maar ik ben het met je…’,  en de aandacht dwaalt af naar de smartphone.

Het is donderdagavond, een uur of acht. Onder de warme gloed van de loeiende terraskachels zit ik met een vriendin aan de koffie. We hebben het over ditjes en datjes. Om ons heen druppelen voornamelijk twintigers binnen. Ze babbelen wat, spelen met hun smartphone, dagen elkaar uit.

Zij beginnen net, wij fantaseren over onze bucket list. ‘Een trektocht door Ierland.’ ‘O ja dat lijkt me ook gaaf. Wat dacht je van een paardrij-vakantie in de Grand Canyon.’ Of het er ooit van komt, doet er niet zoveel toe. De zorgeloosheid spat van ons terrastafeltje af. Wij hebben onze taken volbracht: diploma gehaald, huisje gevonden, kinderen gebaard, opgevoed, scheidinkje tussendoor.  Nog een jaartje of 15 werken en we zijn klaar met de ‘plichtplegingen’ van het leven.

Wanneer ik de twintiger aan het terrastafeltje naast ons hoor zeggen ‘vroeger was alles beter’ moet ik lachen. Dat wordt nog een zware dobber. Als z’n vriend er nog een schepje bovenop doet met z’n ‘tegenslag’, heb ik het idee dat ik naast de crumpy old men Statler en Waldorf van de Muppet Show zit.

Maar, zo heb ik als twintiger vast ook gedacht, bedenk ik me even later. Al die verwachtingen die je hebt, of ze nu van jezelf zijn of door de maatschappij zijn ingeprent. Je zal maar het voornemen hebben ze stuk voor stuk waar te maken. Poeh. Dan voel je je pas oud. Of is dat achteraf gedacht? Nou ja, het is in ieder geval een leuke gedachte dat ik me nu jonger voel dan toen ik twintig was.

Foto: Top 25 Muppet characters

Meer Aftakelen met een knipoog
K(r)amperen
Facelift?
Tandenstoker a.u.b.!
De kuisheidsmanager
Zorgeloze bitch
Alzheimer light
Opa en oma
Die helse bladblazer!
Mammogram met de buurvrouw
Kijken en bekeken worden
3 vooral-niet-meer-doen-tips
De hogere wiskunde van afval scheiden
Verzuren of trouw blijven aan mezelf?
Retro bakkie troost
45-plusser is werknemer van de toekomst
Zwabberende armen
De carrièretijger van Blueband Roomboter