Menu

Verzuren of trouw blijven aan mezelf?

AFTAKELEN MET EEN KNIPOOG – Regelmatig hoor ik de een of andere politicus heel trots zijn nieuw plannetje uit de doeken doen en dan denk ik: tjonge, jonge, jonge. Knap hoor. Heb je dat helemaal zelf bedacht? Volgens mij heb ik dat 20 jaar geleden ook al gehoord. Nu alleen nóg een graadje rechtser.

Het grote voordeel van een tijdje meedraaien, merk ik, is dat je patronen gaat herkennen in de wereld om je heen. Het nieuws van alle dag wordt steeds makkelijker te duiden. En als ik het terugbreng tot de kern, zie ik één allesomvattend patroon: ‘ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke’.

‘O, ze zijn weer op zoek naar een zondebok om hun eigen onverschilligheid naar de burger toe te verbloemen. O, een nieuwe variant: bezuinigen onder het mom van meer solidariteit in de samenleving. O, nog steeds geen goede compensatie voor de woekerpolis, maar wel een nieuwe bonusregeling? O, nu is het ineens de schuld van de vluchtelingen dat er al tientallen jaren onvoldoende sociale huurwoningen zijn.’

Het grote nadeel van het herkennen van terugkerende patronen is helaas dat je er nogal cynisch van kan worden. Kan worden? Oké…, ik word er héél cynisch van. Pfffff. Ooit heb ik nog geprotesteerd op het Museumplein in Amsterdam: ‘Zeg nee tegen Balkenende II.’ Balkenende, de man van ‘fatsoen moet je doen’.  Haha.

O jee, ben ik nu op het punt aangekomen dat ik de rest van m’n leven met een verzuurd gezicht ga rondlopen? Is dit ‘The point of no return’ waar ieder mens op een bepaalde leeftijd tegenaan loopt?  Wat wordt het: verzuren of trouw blijven aan mezelf?

Foto: SamahR via Foter.com / CC BY

Meer Aftakelen met een knipoog
K(r)amperen
Facelift?
Tandenstoker a.u.b.!
De kuisheidsmanager
Zorgeloze bitch
Alzheimer light
Opa en oma
Die helse bladblazer!
Mammogram met de buurvrouw
Kijken en bekeken worden
3 vooral-niet-meer-doen-tips
De hogere wiskunde van afval scheiden
Retro bakkie troost
45-plusser is werknemer van de toekomst
Zwabberende armen
De carrièretijger van Blueband Roomboter
Vroeger was alles beter…