Menu

Artikel over innovatie: laagdrempelige identificatie- en lokalisatietechnologie

Portfolio – Artikel over innovatie, verschenen in businessmagazine De Zakenmarkt

Intellifi maakt identificatie en lokalisatie simpel en toegankelijk

Grensoverschrijdende innovatie uit Veenendaal

Snel weten of iets er is en waar het is… Waar speelt dat nu niet? Die gedachte deed collega’s Matthijs van der Weg en Reinier Gerritsen beginnen aan een innovatief avontuur. Een jaar later richtten ze het Veenendaalse Intellifi op, een bedrijf dat zich bezighoudt met identificatie en lokalisatie van goederen en mensen in binnenruimtes. Matthijs van der Weg: “Voor buiten is GPS de standaard, voor binnen was er nog geen betrouwbaar, simpel en goedkoop systeem voorhanden. Daar zijn wij ingestapt.” Identificatie en lokalisatie technologie zal volgens velen grote invloed hebben op de economie en de maatschappij.

Intellifi opereert nu een jaar op de markt en wordt door vragen van klanten nog vaak op nieuwe ideeën voor toepassingen gebracht. “Vorige week hebben we bijvoorbeeld een systeem opgeleverd voor heftrucks in een fabriek”, vertelt Matthijs van der Weg, de CEO van Intellifi. “Heftruckchauffeurs houden van snel werken, en vergeten daarbij soms dat ze het op bepaalde plekken wat rustiger aan moeten doen. Ons systeem lokaliseert de heftrucks en zorgt ervoor dat de maximum snelheid op plekken waar veel handling van goederen plaatsvindt en werknemers rondlopen, terug wordt geschroefd naar 5 km per uur. Op deze toepassing zouden we zelf niet snel opgekomen zijn.”

Lijst met 50 toepassingen
Het idee voor een nieuw systeem dat objecten en mensen identificeert en lokaliseert, ontstond drie jaar geleden. Reinier Gerritsen, de huidige CTO van Intellifi, en Matthijs werkten bij een bedrijf waar sportprestaties werden gemeten op basis van het lokaliseren van sporters. De vraag die ze zich stelden, was: Waar zou je dit systeem nog meer voor kunnen gebruiken? “We hebben toen een lijst gemaakt met ongeveer vijftig toepassingen in verschillende domeinen en branches. Denk bijvoorbeeld aan het lokaliseren van infuuspompen in een ziekenhuis. Die schijnen nogal eens gehamsterd te worden door afdelingen waardoor andere afdelingen misgrijpen. Het gevolg is dat er meer infuuspompen worden gekocht waardoor het gebruik per pomp afneemt en dus de kosten toenemen. Met een lokaliseersysteem voorkom je dat. Denk aan dementerende ouderen die de afdeling niet af mogen, denk aan de servicemonteur die na een klus wil checken of al zijn gereedschap is ingeladen, denk aan een autobandenfabrikant met 4700 matrijzen, denk aan toepassingen in de retail, het onderwijs, de congreswereld, logistiek, Het Nieuwe Werken.”

Easy & affordable
Er waren al wel, met name in Amerika, systemen beschikbaar die in binnenruimtes konden identificeren en lokaliseren, maar die waren te duur, te ingewikkeld en  te lastig om te installeren. “Voor ons stond dan ook bovenaan dat ons systeem ‘easy’ en ‘affordable’ moest zijn, vanwege de simpele reden dat het op die manier voor heel veel toepassingen die we hadden bedacht, interessant zou worden. Door doelgericht na te gaan denken over wat er voor nodig is om uitgaande van de behoeften van klanten een succesvolle toepassing te maken, hebben we met ons product de drempels ‘te duur’ en ‘te ingewikkeld’ weg kunnen nemen.”  Na een jaar ontwikkelen aan het prototype, wisten Matthijs en Reinier investeerders te vinden om hun product naar het volgende niveau te tillen. Er werden vier creatieve software engineers aangetrokken en na een jaar lag er een product dat de markt op kon. “Binnen Europa zijn we echt nieuw met ons product. We hebben inmiddels klanten in verschillende Europese landen. In Amerika zullen we moeten concurreren met bestaande systemen.”

De ambities van Intellifi
Over vijf jaar wil Intellifi een inspirerend en high tech bedrijf zijn dat winst maakt, dat zijn product heeft doorontwikkeld voor nieuwe markten en op het gebied van identificatie en lokalisatie wereldwijd op de kaart staat. Ook in Amerika! www.intellifi.nl 


Meer artikelen over innovatie