Menu

Column – Fruit & zo

Portfolio – Column voor lifestyle magazine Veluweleven

Soms probeer ik nog wel eens. Ik leg wat appels pontificaal in het zicht op een fruitschaal. Maar het is vergeefse moeite. Mijn gezinsleden aan het fruit zetten om dat het nu eenmaal gezond voor ze is, is onbegonnen werk. Ze houden wel van fruit hoor, maar, dan moet het eerst zijn omgezet in alcohol. Dat schijnt trouwens een natuurlijk verschijnsel te zijn.

Ook veel dieren hebben een voorkeur voor alcohol als ze er de hand op weten te leggen. Zomers heb je de meeste kans om deze dierenliefde voor alcoholische versnaperingen met eigen ogen te aanschouwen. Te beginnen met het wolkje fruitvliegjes dat op een gegeven moment boven je fruitschaal verschijnt. Deze minuscule vliegjes zijn dol op de geur van alcohol dat het vergeten fruit verspreidt, om zich er vervolgens zonder pardon tegoed aan te doen. En als je vogels wat ongeflatteerd ziet rond fladderen op en warme zomerdag, is dat niet omdat ze het vliegen ineens zijn verleerd. Nee, ze hebben zichzelf net gefêteerd op een grote portie gistende bessen.

Bekend zijn ook de verhalen uit Afrika over chimpansees die bananenbier stelen uit naburige dorpen en de onweerstaanbare aantrekkingskracht van de Marulaboom, door zijn populariteit bij olifanten ook wel de olifantenboom genoemd. Deze boom produceert per seizoen zo’n twee ton vruchten. Wij mensen maken er Amarula, een heerlijk likeurtje, van. De wilde dieren op de Afrikaanse savanne gaan liever voor de pure beleving. Als de rijpe vruchten door toe doen van de hete Afrikaanse zon over de houdbaarheidsdatum heen zijn, is het tijd voor een gistend banket. En dat levert herkenbare taferelen op, zoals op heel wat YouTube filmpjes is te zien.

Wie dan op safari is, kan zomaar een zwabberende giraf met een stuk in zijn kraag tegen het lijf lopen. Of een groepje glazig voor zich uit starende bavianen die geen boe of bah meer kunnen zeggen, behalve dan: “Burp.” Ook een familie wrattenzwijn laat zich dan ongestoord van dichtbij bekijken. Vader, moeder en kroost peuzelen de gistende lekkernijen van de grond om vervolgens enigszins in dronken toestand weer te vertrekken. Waarheen weten ze niet, maar ze lijken er ook niet om te malen. Ook de beschonken olifantenvrouwen schamen zich nergens voor. Een van hen probeert met haar benevelde slurf haar dronken zus, die op haar knieën met haar kop over de grond vooruit probeert te komen, weer overeind te helpen. Van groepen vrijgezelle olifantenmannen is zelfs bekend dat ze, eenmaal in de olie, zich als een stelletje hooligans gaan gedragen. Zeker een kwaaie dronk.

Niets menselijks is dieren dus vreemd. Zou dit ook opgaan voor de eigenaardige gewoonte van de mannelijke fruitvlieg waarover het hoogstaande wetenschappelijke tijdschrift Science onlangs berichtte? Die schijnt namelijk troost te zoeken in de alcohol als hij geen sex krijgt. Het zet de kastelen van lege bierkratjes, die we ook deze zomer weer op tal van campings kunnen aanschouwen, in ieder geval in een nieuw daglicht.


Meer columns