Menu

Column – De tuin buitenlevenklaar

Portfolio – Column voor lifestyle magazine Veluweleven – April 2013

De tuin zomer- en winterklaar maken, is zo jaren ’90. Tegenwoordig maken we onze tuin buitenlevenklaar. En het mooie daarvan is: dat kan het hele jaar door. We willen in ons buitenparadijs kunnen loungen, luieren, borrelen, dineren, tv kijken en winterbarbecuen. Eigenlijk alles wat we in de jaren ’90 nog binnen deden, willen we nu buiten doen. Of de zon nu schijnt of niet, we willen buiten zijn. En er is wat te koop om ons buitenleven tot in de puntjes te vervolmaken.

Wat ooit voorzichtig begon met een partytent, een paar tuinstoelen en hier en daar een hangmat, is uitgegroeid tot een feest van buitenmeubels, buitenkeukens, luxueuze, barbecues, buitendouches, terrasbranders, houtkorven, buitenkachels, windschermen, overkappingen. En voor wie zich helemaal wil onderdompelen in het buitenleven, is er natuurlijk de hottub. Nog even en de ouderwetse plee wordt nieuw leven in geblazen met een luxe buitentoilet.

En eerlijk is eerlijk, in de warme gloed van een terrasbrander wegzakken in een buitenbankstel opgevuld met zachte kussens met een wijntje erbij, lijkt mij ook fantastisch. Zeker als ik de geur opvang van een op de buitenkeuken speciaal voor mij geslowcooked zalmmootje, en het vooruitzicht heb dat ik daarna zo van de tafel kan doorschuifelen naar een heerlijke ontspannen uurtje in de jacuzzi. Maar ja, dat gebeurt alleen in mijn dromen. Want, wie gaat al die spullen schoonmaken, wassen, bijhouden en opbergen? Ikke niet en ik denk mijn vriend ook niet.

Het gekke is dat het buitenleven, zoals we het volgens de huidige trend zouden moeten beleven, ooit voeten aan de grond kreeg vanuit de wens om thuis meer te kunnen genieten. Net als op vakantie. Naast een drukke baan en de zorg voor de kinderen wilden we onze tijd daarom vooral niet meer kwijt zijn aan onkruid wieden, grasmaaien en heggen knippen. Dus het gazon, de heg en de borders maakten plaats voor een door een schutting omlijste natuurstenen terras of Egyptisch grind met een paar bloempotten gevuld met plantgoed. Maar het genieten was, gezien wat er tegenwoordig allemaal voor buitenlevengoed op een gemiddeld terras te vinden is, kennelijk nog niet comfortabel genoeg. Of is er wat anders aan de hand? Moeten we wat te onderhouden, op te bergen en schoon te maken hebben?

Ik geef toe, aan mij is luieren inderdaad niet besteed, met dit verschil dat mijn buitenleven ergens halverwege de jaren ’90 is blijven steken. In plaats van buiten soppen en vegen, wroet ik nog dagelijks ouderwets met mijn vingers in de aarde. En de geur van vers gemaaid gras uit de eigen tuin heeft voor mij ook zo zijn charme. Zeker als ik weet dat er een zalmmootje op mij wacht, klaargemaakt op een onooglijk barbecuetje, dat nog steeds roostert als de beste. En ach, die paar oude stoelen en tafel spoelen straks in het nachtelijke regenbuitje vanzelf weer schoon. Misschien een nieuwe trend?


Meer columns