Menu

Bedrijfsreportage Joop Van Zanten Staalservice

Portfolio – Coverstory voor businessmagazine De Zakenmarkt

Joop van Zanten Staalservice is hard op weg naar omzetverdubbeling in 2020

“Een plan geeft richting en duidelijkheid. Voor iedereen in het bedrijf”

Het is niet vanzelfsprekend om uit twee centimeter dikke staalplaat, onderdelen te produceren met een tolerantie die geschikt is voor lasrobots. En vervolgens deze onderdelen leveren op het moment dat de klant ze aan de productielijn nodig heeft. Joop van Zanten Staalservice doet het. Het Veenendaalse familiebedrijf richt zich als totaalleverancier op het compleet nabewerken van staalsnijwerk in het dikkere segment en is daarmee uniek in zijn soort. Maar dit onderscheidend vermogen en de bijbehorende groei van 10% per jaar, in een marktsegment dat nog lang niet op het niveau is van voor de crisis, komen niet vanzelf. Daar zit een plan achter.

Bedrijfsreportage  over Joop van Zanten Staalservice in De Zakenmarkt.

Wat is het plan van Joop van Zanten Staalservice? Algemeen directeur Arie van Zanten: “In 2012 hebben we besloten dat in 2020 de omzet verdubbeld moet zijn. Niet door harder te lopen, maar door toegevoegde waarde te leveren.”  Key Account Manager Heico van der Meulen: “We willen het onze klant, die van onze producten een halffabricaat of eindproduct maakt, zo gemakkelijk mogelijk maken. Dit doen we door de staalsnijpakketten op de juiste manier aan te leveren, voorzien van alle benodigde bewerkingen en afwerking, op de juiste plaats op het juiste tijdstip. Dat maakt onze producten iets duurder, maar de klant verdient dat terug omdat hij direct met de productie aan de slag kan zonder dat er eerst voorbewerkingen nodig zijn.”

“Wij vinden het leveren van kwaliteit en het nakomen van afspraken heel belangrijk.”

Elkaar motiveren & betrokkenheid
Arie: “We overtuigen nieuwe klanten van onze toegevoegde waarde door zowel met hun inkoper als met hun lassers, die met onze producten gaan werken, in gesprek te gaan. Vanaf onze kant kunnen we de toezeggingen aan de klant alleen waarmaken, als we hier intern kunnen rekenen op betrokken vakmensen die weten wat er speelt en zelf ingrijpen, wanneer dat nodig is. Daarom komen we twee tot drie keer per jaar met alle medewerkers bij elkaar om terug te kijken op de afgelopen periode en nemen we de mensen mee in onze plannen voor de toekomst. Een plan geeft richting en duidelijkheid. Voor iedereen in het bedrijf.”

Over het familiebedrijf
Joop van Zanten Staalservice is een sterk groeiend familiebedrijf met 48 medewerkers. Vorig jaar vierde de onderneming haar 50-jarig bestaan.

Groei door de jaren heen
In 1966 startte naamgever Joop van Zanten aan de Parallelweg 6 in Veenendaal. Ruimtegebrek deed de staalsnijder in 1986 verhuizen naar de Zuivelstraat. In 2004 koos het bedrijf voor nieuwbouw met voldoende ruimte voor toekomstige uitbreiding op bedrijventerrein De Batterijen. Anno 2017 is ruim 9.000 van deze 13.000 vierkante meter tellende kavel gevuld met een bedrijfshal vol staalplaatbewerkingsmachines en 48 goed opgeleide vakmensen.

In de familie
In 1991 hebben zoon Arie en dochter Hanneke Blankesteijn – van Zanten het bedrijf van hun ouders overgenomen en hebben sindsdien de leiding. Inmiddels zitten zij op dit moment, samen met hun kinderen en een externe adviseur, in een Next Gen – bedrijfsoverdrachttraject met als uitgangspunt, de continuïteit van de onderneming in de toekomst te waarborgen.

“We willen het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk maken.”

De kracht van ‘nee’ zeggen
Het streven naar continuïteit en duurzame klantrelaties draagt bij aan de groei van zo’n 10% per jaar. Arie: “Wij vinden het leveren van kwaliteit en het nakomen van afspraken heel belangrijk. Dan moet je ook wel eens ‘nee’ durven zeggen. Ook al zien we kansen, als we daar niet de klanten bij kunnen vinden die bij ons passen, doen we het niet.”  Ondertussen houdt Joop van Zanten Staalservice nauwgezet de groei in de markt in de gaten om daarop in te kunnen spelen. Heico: “Dat kunnen we doen omdat we in staat zijn investeringen te doen in de specifieke bewerkingen en kwaliteitscertificaten, die een bepaald marktsegment van ons vraagt. Infra stelt bijvoorbeeld andere eisen en toleranties dan bijvoorbeeld de baggerindustrie of machinebouw.”

“Het bedrijf groeit en verandert snel. Er zijn voor medewerkers dus altijd kansen om ambities waar te maken en door te groeien.”

Een baan in het staal?
Omdat Joop van Zanten Staalservice door blijft groeien, is het bedrijf op zoek naar nieuwe betrokken medewerkers op basis van een filosofie die je niet vaak ziet in de techniek. Arie: “Wij zijn mensen-mensen en willen verantwoordelijkheid delen. Het bedrijf groeit en verandert snel. Er zijn dus altijd kansen om ambities waar te maken en door te groeien. Omdat werk een groot deel uitmaakt van het dagelijks leven, stel ik een sollicitant altijd de vraag: ‘Waar kom jij je bed voor uit? En als je weet wat je wilt, kun je het ook?’  Als ‘willen’ en ‘kunnen’ bij elkaar komen, is er een hele grote kans dat iemand succesvol is in de taak die hij toebedeeld krijgt. Nieuwe medewerkers op elk opleidingsniveau kunnen bij ons het vak altijd leren. We bieden trainingen, begeleiding en coaching voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. Dat is goed voor medewerkers en goed voor Joop van Zanten Staalservice.” www.Joopvanzanten.nl


Meer bedrijfsreportages