Menu

Artikel over innovatie: zelfrijdend voertuig

Porfolio – Artikel over innovatie, verschenen in businessmagazine De Zakenmarkt, oktober 2015

Gelderland wil reuring en kennis delen met zelfrijdend voertuig

‘Reken maar dat in november de Chinezen komen’

“Wanneer je aankondigt dat je de eerste ter wereld bent die een zelfrijdend voertuig op de openbare weg laat rijden, komt er in één klap veel energie vrij. Die energie optimaal benutten kan alleen als je je plan binnen korte tijd weet te realiseren.” Dat stelt Alwin Bakker, projectleider van het pilot project voor zelfrijdende voertuigen van de provincie Gelderland. In december 2014 is het project van start gegaan. In mei 2016 zullen twee WEpods, want zo heten de zelfrijdende voertuigen, passagiers vervoeren tussen station Ede/Wageningen en de WUR en op de WUR campus. Inmiddels hebben de Wepods de aandacht van The Washington Post, The China Post, The New York Times én Discovery Channel.

Het idee om als provincie Gelderland de wereldprimeur van een zelfrijdend voertuig (zonder stuur en pedalen) op de openbare weg op te eisen, begon als een droom. Na de eerste verkenning bleek dat het haalbaar was om die droom binnen anderhalf jaar te realiseren. “Toen was het van: ‘Ja we gaan het doen, wat hebben we nodig en wie doet er mee?” Het doel van het project is reuring te creëren voor de regio Food Valley, kennis delen te stimuleren en mensen vernieuwend over mobiliteit te laten gaan nadenken. “Food Valley is een regio waar heel veel gebeurt op het gebied van innovatie. Maar de mensen erachter willen zich daar vooral niet zelf voor op de borst kloppen. En op straat merk je als argeloze voorbijganger aan niets dat er in de regio druk geïnnoveerd wordt. We hebben met het project nu al bereikt dat de hele wereld Food Valley kent en in de gaten houdt. Reken maar dat er veel Chinezen komen kijken wanneer we in november beginnen met testen.”

Kennis voor iedereen beschikbaar
Ondertussen wordt er hard gewerkt aan een consortium van bedrijven en overheidsorganisaties die hun kennis delen en met elkaar meedenken over nieuwe technologieën via de Wepods community. “Iedereen die meedoet, kan beschikken over de kennis en kunde die wordt ontwikkeld voor het zelfrijdende voertuig, zoals nieuwe technologieën, wet- en regelgeving en studies naar menselijke interactie en ethiek. Het gaat erom dat bedrijven snappen wat het product is, en wat dit concept voor hen kan betekenen. Omdat je in een zelfrijdend voertuig niet hoeft te sturen, krijg je een hele andere ervaring. Tijdens de drie kwartier durende rit tussen station Ede/Wageningen en de WUR zou je je haar kunnen laten knippen, gamen… Er valt van alles te bedenken. ”

Doe mee, denk mee, deel kennis
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de zelfrijdende voertuigen van de provincie Gelderland? Sluit je aan bij de Wepods Community en doe mee, denk mee en deel kennis. Kijk op wepods.nl.

Anders denken over mobiliteit
De provincie Gelderland laat met het zelfrijdend voertuig het concept ‘Auto’ los en zet tegelijkertijd een zeer experimentele showcase neer op het gebied van openbaar vervoer. Dat is gamechanging innovatie waar altijd een onrendabele top op zit. Die neemt de provincie voor haar rekening. “Iedereen kan bedenken dat het laten rondrijden van lege bussen in de regio op den duur te veel gaat kosten. Hoe houd je mobiliteit toch sociaal? Je kunt als overheid daarover eerst een visie neerleggen, een beleidsplan maken et cetera, et cetera. Maar, hoe zorg je dat mensen echt anders tegen mobiliteit aan gaan kijken? Een zelfrijdende voertuig dat rijdt op de openbare weg, spreekt tot de verbeelding. Daar komen mensen van in beweging. Dan komen de nieuwe ideeën los.” Volgens de projectleider zou een zelfrijdend voertuig wel eens de auto en OV kunnen gaan vervangen. Wat de uiteindelijke eindbestemming van de Gelderse Wepods wordt, is nog ongewis. Maar dat de WEpods Food Valley veel gaat opleveren, lijkt al verzekerd.


Meer artikelen over innovatie