Menu

Artikel over innovatie: de 1ste NL bureaustoel voor vrouwen

Portfolio – Artikel over innovatie verschenen in De Zakenmarkt – November 2015

Een bureaustoel voor vrouwen?

BeterZitten ontwikkelde de eerste van Nederland: de Nuance

Een bureaustoel speciaal voor vrouwen? Daar denkt niemand aan. Maar, als je je er in verdiept, is het heel logisch vinden Marilou Wobben en haar vader Roelof Wobben van BeterZitten, uit Lunteren. Na anderhalf jaar ontwikkelen lanceerden vader en dochter op 24 september 2015 de eerste en enige Nederlandse bureaustoel voor vrouwen: de Nuance.

 

Aanleiding voor de vrouwvriendelijke bureaustoel, waren de nek-, schouder- en rugklachten, die veel vrouwen van 40 plus ontwikkelen na tien tot vijftien jaar beeldschermwerk. Maatwerk bureaustoelspecialist BeterZitten kwam er achter dat een maximaal instelbare standaard bureaustoel niet de oplossing was. Marilou: “Toen zijn we samen met Paul Akkermans, gezondheidstechnoloog en franchisenemer van de vestiging BeterZitten in Schaijk, aan de slag gegaan en hebben alle vrouwonvriendelijke onderdelen van een standaard bureaustoel aangepakt.”

 

Voorover gebogen achter het beeldscherm
“Op een standaard bureaustoel met een hoge, brede rugleuning en armsteunen die wijd uit elkaar staan, past iedereen. In een stoel passen wil echter nog niet zeggen dat de stoel passend is”, benadrukt Marilou. “Voor veel vrouwen is dat het probleem. De hoge rugleuning van een standaard bureaustoel voldoet voor mannen prima. Bij hen bevindt het zwaartepunt van het lichaam zich rondom de schouders. Daarnaast hebben mannen de neiging om achterover te leunen tijdens beeldschermwerk. Vrouwen werken daarentegen graag voorover gebogen en ervaren, omdat het zwaartepunt van hun lichaam zich rondom de heupen bevindt, te veel tegendruk van de rugleuning. Het gevolg is dat ze op het puntje van hun stoel gaan zitten, en de onderrug geen ondersteuning krijgt.”

Opvallende taille in de rugleuning
Wat vooral opvalt aan de Nuance zijn de kleine armleuningen en korte rugleuning met taille. Niet om te laten zien dat de Nuance speciaal voor vrouwen is, maar voor meer bewegingsruimte. “Je kunt makkelijk naar achter of opzij reiken om iets te pakken. Dat stimuleert een actieve zithouding wat zorgt voor een betere doorbloeding. Voor ons een belangrijke voorwaarde voor een passende bureaustoel. Verder kantelt de rugleuning wanneer je gaat zitten, waardoor de rug vrij kan bewegen, maar precies daar waar het moet ondersteuning krijgt. De kleine armleuningen kunnen tegen het werkblad van het bureau worden aangeschoven en staan veel minder breed dan bij een standaard bureaustoel. Zo krijgen de armen de ondersteuning die nodig is, terwijl ze losjes naast het lichaam recht voor het toetsenbord uitkomen.”

Iedere vrouw een Nuance
Inmiddels staan de eerste Nuances op de werkvloer. De reacties van de gebruiksters zijn heel positief. Daarnaast trok de vrouwvriendelijke innovatie begin oktober de aandacht met een tweede plek voor de innovatieprijs van het vakevent Veilig Werkt Beter. De komende tijd zal het vooral aankomen op goede communicatie met de juiste doelgroep. Want wat BeterZitten betreft zou over tien jaar iedere vrouw met een kantoorbaan een Nuance moeten hebben omdat de stoel niet alleen klachten voorkomt maar ook veel minder vermoeit. “Vrouwen kunnen al hun energie inzetten om lekker te werken.” Beterzitten.nl


Meer artikelen over innovatie