Menu

Net voor de kou de allereerste oogst binnen

HELEEN WORDT HELÈNE – Zoals Gerard Cox het verwoordt in zijn liedje over de zomer, zo is het ook gegaan. ‘Maar, ik dacht dat er geen einde aan zou komen. Maar voor je ‘t weet is heel die zomer alweer lang voorbij. Nanana nahnanah …’  Gelukkig heb ik net op tijd mijn eerste oogst binnen.


De opname is gemaakt op 28 oktober 2018.

Ook de laatste YouTube filmpjes bekijken?

Abonneer je op kanaal Heleen wordt Helène

Van 22 naar 2 graden
De omslag van 22 naar 2 graden vind ik wel een beetje groot, maar het zat er natuurlijk aan te komen. De eerste 2 koude dagen zijn een feit. Het wordt tijd voor warm water en continu stroom. Sander is daarom druk aan het willie-wortelen met zonnepanelen, omvormers, opladers, relais’, accu’s en heel veel kabel. Nog even en we hebben onze eigen stroom off the grid!

My middle name
Ondertussen moest ik me nodig bezighouden met de heg bij het kerkje. Die kan in 1 seizoen wel 1,5 tot 2 meter hoger worden, heb ik me laten vertellen. ‘Als ik nu niet zou snoeien, moet ik volgend jaar gaan zagen.’ Dat hoefden ze mij geen 2 keer te vertellen. Snoeien is “my middle name”.

Snoeiafval

Hele takkenbossen tot wel 2,5 meter lang heb ik er vanaf gehaald. Maar wat doe je met al dat snoeiafval? Ik zag me die lange lerpen nog niet met een kruiwagentje naar boven brengen en dumpen bij de bergen snoeiafval aan de andere kant van de schuur.

Self sufficiënt omdenken
Na een beetje self sufficiënt omdenken, wist ik het: ik ga m’n eerste oogst binnenhalen door de mooie stukken van de takken af te knippen en op te slaan als aanmaakhout. Voor de winter van 2019/2020? Wie weet.

À plus!

3 juli 2018 zijn manlief en ik geëmigreerd naar Frankrijk. Best een onderneming. Toch begint het nu pas echt. In de blog Heleen wordt Helène vertel ik hoe wij het er vanaf brengen met de verbouwing van een oude vervallen schuur, self sufficient leven, werken en off-the-grid wonen.

Wat ging er aan deze blog vooraf?
11 oktober 2018 – De laatste keer naar de wasserette in Neuvic?
7 oktober 2018 – De voortent is getest. Laat de winter maar komen!
24 september 2018 – Voorbereiden op de winter. Ik wil hier nooit meer weg!
1 september 2018 – Hè lekker, we kunnen rustig zitten…
10 augustus 2018 – Water uit de kraan en vieze scheten
25 juli 2018 – Een mens heeft elektriciteit nodig! Ook in Frankrijk
18 juli 2018 – Een nieuw gezinslid en een slapende draak
11 juli 2018 – Een week geëmigreerd naar Frankrijk. Hoe gaat ’t?