Menu

Het sneeuwt en toch zonne-energie. Prachtig!

HELEEN WORDT HELÈNE – Een winters landschap blijft een mooi plaatje. Gisterenmiddag begon het met sneeuwen, vannacht kwam er nog een laagje bij en vanochtend was alles bedekt met een witte deken. Prachtig! En het mooie van sneeuw is dat ondanks de bewolking het zo licht is buiten, dat de zonnepanelen hun werk kunnen doen.  

 

Dit filmpje is opgenomen op 23 januari 2019.

Op de hoogte blijven van de laatste YouTube filmpjes?

Abonneer je op kanaal Heleen wordt Helène

De winterkou slaat toe
De afgelopen weken heeft het hier aardig gevroren. Gisterennacht hadden we bijvoorbeeld matige vorst. De waterleiding was aan de kant waar de waterleiding de schuur binnenkomt, zelfs bevroren. Gelukkig kon die snel ontdooid worden met een föhn die we uit voorzorg bij de Action in Brive hadden gekocht. We zijn gewaarschuwd!

De Franse administratie
Met die winterse kou valt er weinig buiten te doen. Ook in de schuur is het nu flink afgekoeld waardoor werken moeilijk wordt. Ik werk veel binnen en hou de administratie een beetje bij. En dat is toch anders dan in Nederland omdat je van tevoren niet weet wat er komen gaat.

Even schrikken
Zo schrokken we ons vorige week rot van de factuur met de taxe d’aménagement, een belasting voor verbetering van je huis. Je kan deze taxe denk ik het beste vergelijken met de lege voor een bouwvergunning. Omdat onze schuur nogal een oppervlakte heeft over 2 verdiepingen, viel de rekening nogal tegen. Bovendien dachten wij dat de taxe alleen over ons woonhuis dat 140 vierkante meer wordt, zou worden berekend. We hadden tenslotte een bouwvergunning aangevraagd voor een woonhuis in de schuur. Maar we zullen het wel verkeerd begrepen hebben.

Merci Google Translate!
Toch gelijk maar een brief  en een email in het Frans de deur uitgedaan naar de instantie die de taxe int. Merci Google Translate! Afgelopen maandag stond er een gemeenteambtenaar voor de deur die vroeg of ik woensdag om 10.00 uur bij het gemeentehuis langs kon komen. Prima dacht ik, maar waarvoor? Vanochtend bleek dat het over mijn brief ging. De gemeente leefde met me mee, maar legde uit dat de taxe d’aménagement nu eenmaal zo berekend wordt.  Toch fijn dat je helder en persoonlijk het hoe en waarom wordt uitgelegd. Jammer genoeg heeft mijn brief dus geen lager bedrag opgeleverd. Tja je weet maar nooit, toch?

Wachten op de lente
Als het winterweer het toelaat, klap ik mijn laptop dicht en ga snel naar buiten om weer even op te laden. Zoals nu, met die sneeuw, heerlijk! Maar, de winter mag van mij nu zo langzamerhand wel plaats maken voor de lente. ‘t Schijnt helaas nog even te duren. Zo vertelde een van de buren mij gisteren dat februari kouder is dan januari.  Nog even geduld dus.

À plus!

3 juli 2018 zijn manlief en ik geëmigreerd naar Frankrijk. Best een onderneming. Toch begint het nu pas echt. In de blog Heleen wordt Helène vertel ik hoe wij het er vanaf brengen met de verbouwing van een oude vervallen schuur, self sufficient leven, werken en off-the-grid wonen.

Wat ging er aan deze blog vooraf?
7 januari 2019 – Een half jaar geëmigreerd: hoe staan we ervoor?
22 december 2018 – Plantjes poten met een verhaal
3 december 2018 – War on bed bugs bijna beslist!
12 november 2018 – Jeuk, geluk, een graver en bijna eigen stroom
28 oktober 2018 – Net voor de kou de allereerste oogst binnen
11 oktober 2018 – De laatste keer naar de wasserette in Neuvic?
7 oktober 2018 – De voortent is getest. Laat de winter maar komen!
24 september 2018 – Voorbereiden op de winter. Ik wil hier nooit meer weg!
1 september 2018 – Hè lekker, we kunnen rustig zitten…
10 augustus 2018 – Water uit de kraan en vieze scheten
25 juli 2018 – Een mens heeft elektriciteit nodig! Ook in Frankrijk
18 juli 2018 – Een nieuw gezinslid en een slapende draak
11 juli 2018 – Een week geëmigreerd naar Frankrijk. Hoe gaat ’t?