Menu

Een half jaar geëmigreerd: hoe staan we ervoor?

HELEEN WORDT HELÈNE – We wonen alweer een half jaar in Frankrijk. En je kunt wel zeggen dat niets is gegaan zoals we het hadden gepland voordat we emigreerden. Maar is dat erg? Nee, het gaat zoals het gaat en daarin meegaan voelt goed. De was droogt hier ook prima ?,  we zijn off-grid, hebben hele leuke buren en ook de schrijfopdrachten komen binnen. Ondertussen nemen we langzamerhand de schuur en het terrein in.

Deze opname is gemaakt op 7 januari 2019

Op de hoogte blijven van de laatste YouTube filmpjes?

Abonneer je op kanaal Heleen wordt Helène

Het liep even anders
Sinds 1 januari is het hier flink koud. Alles wat in de schaduw staat, blijft bevroren. Zo ook het dak aan de noordkant. Daar kunnen we nu niet mee aan de slag. Veel te glad. Voordat we vertrokken, dachten we dat we nu met het dak al een aardig eindje op weg zouden zijn. Het liep even anders.

Off-grid elektriciteit
Toen we hier begin juli kwamen hadden we geen drinkwater en geen elektriciteit. Het water was snel geregeld maar omdat een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet hier onacceptabel duur is en erg lang duurt, besloten we gelijk maar werk te maken van een eigen off-grid elektriciteitsbedrijf met zonnepanelen, accu’s om de opgewekte elektriciteit op te slaan en een generator voor als de zon niet schijnt en de accu’s leeg zijn. Onze droom is immers zelfvoorzienend leven in Frankrijk.

Geluiddicht generatorhok
Momenteel is Sander bezig een geluiddicht generatorhok te maken zodat de buren en wij straks in ons huis dat aan de achterkant in de schuur wordt gebouwd, geen generatorgeluid horen. Daarna worden er om het elektriciteitsbedrijf compleet te maken nog vier zonnepanelen geplaatst bij de andere vier die al operationeel zijn.

Onze buren
Het afgelopen half jaar hebben we stuk voor stuk ook onze buren leren kennen. Hele gezellige mensen. Zo hebben we als buren een Franse imkerman met een Nederlandse imkervrouw en drie jonge kinderen, een Engels stel dat net als ons bestaat uit een bioloog en een Willie-Wortel-engineer, maar dan gepensioneerd, en een alleenstaande gepensioneerde Fransman met Poolse roots die met een leuke alleenstaande Franse gepensioneerde buurvrouw van 56!! regelmatig de paden op en de lanen in gaat.

Aan de whisky op z’n Frans
Afgelopen zaterdag waren we om half twaalf in de ochtend bij de buurman met Poolse roots uitgenodigd voor een wijntje. Toen we aankwamen was de tafel gezellig gedekt en stond vol met lekkere hapjes. De leuke alleenstaande buurvrouw was er ook en we hebben tot vier uur niet aan de wijn maar aan de whisky gezeten en het over van alles gehad. In het Frans, ja ja. De zondag verliep daardoor wat moeizaam, maar drinken kunnen we best, moet de buurman gedacht hebben.  

Ja! We hebben onze draai gevonden.

À plus!

3 juli 2018 zijn manlief en ik geëmigreerd naar Frankrijk. Best een onderneming. Toch begint het nu pas echt. In de blog Heleen wordt Helène vertel ik hoe wij het er vanaf brengen met de verbouwing van een oude vervallen schuur, self sufficient leven, werken en off-the-grid wonen.

Wat ging er aan deze blog vooraf?
22 december 2018 – Plantjes poten met een verhaal
3 december 2018 – War on bed bugs bijna beslist!
12 november 2018 – Jeuk, geluk, een graver en bijna eigen stroom
28 oktober 2018 – Net voor de kou de allereerste oogst binnen
11 oktober 2018 – De laatste keer naar de wasserette in Neuvic?
7 oktober 2018 – De voortent is getest. Laat de winter maar komen!
24 september 2018 – Voorbereiden op de winter. Ik wil hier nooit meer weg!
1 september 2018 – Hè lekker, we kunnen rustig zitten…
10 augustus 2018 – Water uit de kraan en vieze scheten
25 juli 2018 – Een mens heeft elektriciteit nodig! Ook in Frankrijk
18 juli 2018 – Een nieuw gezinslid en een slapende draak
11 juli 2018 – Een week geëmigreerd naar Frankrijk. Hoe gaat ’t?