Menu

De hogere wiskunde van afval scheiden

AFTAKELEN MET EEN KNIPOOG – Zit ik op de zaterdagochtend voor de Pasen net lekker aan de koffie, hoor ik de klikowagen in de straat. Hmm???! Als een speer loop ik naar het voorraam en kijk of er kliko’s buiten staan. Ja hoor, de kliko’s voor plastic, blik en melkpakken staan netjes aan de straat. Hoe weten mijn straatgenoten dat toch allemaal? Voor mij staat afval scheiden tegenwoordig gelijk aan hogere wiskunde.

Dat begint al met het aantal kliko’s. Dat zijn er tegenwoordig vier. Niet dat ik tegen afval scheiden ben, maar je kan er zo maar een paar uur per week mee bezig zijn. Tenminste als je het goed wilt doen. En dan heb ik de tijd die je nodig hebt om de schema’s van de klikowagen uit je hoofd te leren of een jaar vooruit in je agenda te zetten, niet eens meegerekend.

Het afval scheiden, lukt me nog wel, maar mijn kostbare tijd investeren om als modelburger de juiste kliko op de juiste dag aan de straat te kunnen zetten? Ik vertik het gewoon. Iets in mij gaat daar niet in mee. Buren én vuilnismannen zien mij dan ook regelmatig als een gek in pyama de een of andere kliko naarbuiten slepen. Tot nu toe is dat goed gegaan, deze zaterdag niet. De klikowagen was mijn huis al voorbij toen ik aan kwam gesjeesd. Nu zit ik twee – of was het nou drie weken? – opgescheept met een paar stinkzakken.

Toch klopt hier volgens mij iets niet. Technische vooruitgang was toch bedoeld om ons leven makkelijker te maken? Nou, dat gaat met elke burger een eigen afvalscheidfabriekje en vier gechipte kliko’s in de achtertuin, een ingewikkeld afhaalschema en een geavanceerd IT-systeem om burgers die te veel afval produceren, extra te belasten, echt niet lukken.

Geef iedereen net als dertig jaar terug gewoon één kliko, leeg hem net als dertig jaar terug gewoon op een vaste dag in de week en scheid het afval in één efficiënte afvalscheidfabriek. Toegegeven, het is geen raketwetenschap. Je kunt er als lokale politicus niet mee scoren. Maar ’t scheelt een hoop hogere wiskunde.

Foto: sofi01 via Foter.com / CC BY-NC

Nog een blog lezen?

Meer Aftakelen met een knipoog
K(r)amperen
Facelift?
Tandenstoker a.u.b.!
De kuisheidsmanager
Zorgeloze bitch
Alzheimer light
Opa en oma
Die helse bladblazer!
Mammogram met de buurvrouw
Kijken en bekeken worden
3 vooral-niet-meer-doen-tips
Verzuren of trouw blijven aan mezelf?
Retro bakkie troost
45-plusser is werknemer van de toekomst
Zwabberende armen
De carrièretijger van Blueband Roomboter
Vroeger was alles beter…