Menu

De Frankrijk experience: kakelvers everzwijn en edelhert op je bord

HELEEN WORDT HÉLÈNE – De jacht hoort bij Frankrijk. In het jachtseizoen hoor je elk weekend wel een paar knallen en het gehuil van jachthonden. Daar moest ik in het begin wel even aan wennen. Ik ben niet groot gebracht met de jacht en van huis uit ook niet gewend aan wild op het menu. Afgelopen kerst heb ik voor het eerst everzwijn gegeten, gekocht bij de supermarkt. Puur om me een klein beetje een schranzende Galliër te kunnen voelen, zoals in de strips van Asterix en Obelix. Als kind was dat een van mijn dromen; gezellig met het hele dorp everzwijnenbouten wegkluiven. Dit bleek een voorbode te zijn.

Dit filmpje is gemaakt op 18 januari 2021

In de laadbak van de bestelauto

Pas geleden was ik Honda, onze hond, aan het uitlaten. Ik was net onderweg toen de boer en zijn zoon, met wie wij wel eens het glas heffen, mij tegemoet kwamen rijden. Zoals dat gaat op het Franse platteland, wordt gelijk de auto gestopt om een praatje te maken. De zoon deed zijn portier open en kwam direct de auto uitgestapt. Ik verstond niet precies wat hij zei, maar herkende wel zijn oranje jagerskleding. Hij liep naar de achterkant van de kleine bestelwagen en deed de deur van de laadbak open.

Een dood everzwijn

Ik stond er met mijn neus bovenop. Daar lag een net geschoten dood everzwijn. Ik zag een paar kleine grillige sliertjes bloed op de bodem van de laadbak liggen. Ik schrok en legde in een automatische reactie mijn rechter hand op mijn hart en slikte een opkomende brok in mijn keel weg. Toen dacht ik, wat een hypocrisie, ik ben een vleeseter. Dit zwijn heeft een goed leven gehad en wordt nu geslacht om opgegeten te worden. Beter kan niet. Maar toch, zo net had het dier nog met zijn familie door het bos gescharreld. Een beetje mixed feelings had ik wel.

Dubbel geluk

De boer en zijn zoon waren duidelijk trots. Dat ze een wildzijn hadden geschoten, gebeurt ze dus niet elke dag. Vandaag hadden ze dubbel geluk want ze hadden ook een edelhert geschoten. Ze zeiden nog het een en ’t ander, maar dat verstond ik niet. Na elkaar ‘bonne journée’ gewenst te hebben, gingen we ieder ons weegs.

Kakelvers everzwijn en edelhert

Een paar dagen later klopte de boer aan bij de deur van onze voortent. Onder zijn arm had hij een plastic tas. Daaruit kwamen 2 stukken vlees tevoorschijn: van het wildzwijn en het edelhert. Wauw!

De Frankijk experience ten voeten uit

We hebben er heerlijk van gesmuld en er ligt nog een portie edelhert in de vriezer. Ik denk dat ik hier wel aan kan wennen. De Frankrijk experience ten voeten uit 😉

À plus!

Juli 2018 zijn Sander en ik geëmigreerd naar Frankrijk. Best een onderneming. Toch is het na de emigratie pas écht begonnen. In Heleen-wordt-Hélène vertel ik je hoe wij het er vanaf brengen met het verbouwen van een vervallen oude grange uit 1768, genieten van het Franse leven, zelfvoorzienend worden en off-grid elektriciteit. Ondertussen werk ik gewoon door als tekstschrijver voor leuke Nederlandse klanten.

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op YouTube kanaal Heleen wordt Hélène

Wat er aan dit filmpje vooraf ging
4 januari 2021 – Als technisch buitenbeentje een handleiding maken voor de off-grid installatie. Gaat dat goed komen?

Berichten 2020, 2019 en 2018.