Menu

Plantjes poten met een verhaal

HELEEN WORDT HELÈNE – Zo! De bed bugs hebben het loodje gelegd, tijd voor leuke dingen! Eens kijken hoe de plantjes het doen die ik her en der op het terrein heb gepoot. Ze krijgen in ieder geval genoeg water want het regent hier in december bijna continu.

Deze opname is gemaakt op 22 december 2018

Ook de laatste YouTube filmpjes bekijken?

Abonneer je op kanaal Heleen wordt Helène

Omdat ik het vooral leuk vind om planten te zien groeien, heb ik vanuit Nederland een groot aantal stekjes meegenomen. Waar de stekjes staan, is even zoeken omdat ze nog een beetje pieterpeuterig zijn. Maar met een beetje TLC worden het vanzelf mooie grote exemplaren. Ook de kerstboom, vijg en olijf die in de tuin in Veenendaal weinig ruimte hadden, hebben inmiddels een mooie plek gekregen.

Emotionele binding
Het leuke van planten vind ik, de emotionele binding die je er mee krijgt, als ze lang bij je zijn. Vandaar dat er heel wat exemplaren zijn meeverhuisd. Veel planten hebben een verhaal omdat ik ze gekregen heb van vrienden of simpelweg omdat ze zo lang hun best hebben gedaan in een veel te kleine pot.

Fruit plukken als we 80 zijn
Omdat een uit de kluiten gewassen kersenboom helaas niet mee kom emigreren vanuit Veenendaal, hebben we hier een paar nieuwe levensloopbestendige laagstam fruitboompjes gekocht.  Een hoogstam is mooi, maar de ervaring leert dat hoe groter de boom wordt, hoe meer capriolen je uit moet halen om het fruit te plukken. Uit deze laagstammetjes kunnen we, als we straks 80 zijn, nog steeds een kersje, perzikje of appeltje plukken, zonder dat we met onze krakkemikkige botten op een wiebelig trapje hoeven te staan.

À plus!


3 juli 2018 zijn manlief en ik geëmigreerd naar Frankrijk. Best een onderneming. Toch begint het nu pas echt. In de blog Heleen wordt Helène vertel ik hoe wij het er vanaf brengen met de verbouwing van een oude vervallen schuur, self sufficient leven, werken en off-the-grid wonen.

Wat ging er aan deze blog vooraf?
3 december 2018 – War on bed bugs bijna beslist!
12 november 2018 – Jeuk, geluk, een graver en bijna eigen stroom
28 oktober 2018 – Net voor de kou de allereerste oogst binnen
11 oktober 2018 – De laatste keer naar de wasserette in Neuvic?
7 oktober 2018 – De voortent is getest. Laat de winter maar komen!
24 september 2018 – Voorbereiden op de winter. Ik wil hier nooit meer weg!
1 september 2018 – Hè lekker, we kunnen rustig zitten…
10 augustus 2018 – Water uit de kraan en vieze scheten
25 juli 2018 – Een mens heeft elektriciteit nodig! Ook in Frankrijk
18 juli 2018 – Een nieuw gezinslid en een slapende draak
11 juli 2018 – Een week geëmigreerd naar Frankrijk. Hoe gaat ’t?