Menu

Alzheimer light

AFTAKELEN MET EEN KNIPOOG – Ik gebruik ‘m dagelijks, maar heb hem nu al dagen niet gezien. De stoffer, van het stoffer en blik. Overal gezocht. Zelfs in de voorraadkast en de vuilnisbak. Terwijl ik nogmaals luidruchtig alles ondersteboven keer, roept manlief: ‘Dat krijg je ervan als je drie dingen tegelijk doet! Je bent geen dertig meer! Gisteren vond ik de pindakaas in de groentela. Duidelijk een gevalletje Alzheimer light!’

Nou schat, dacht het niet, denk ik stilletjes. Dit heeft niets met leeftijd te maken! ’t Komt gewoon door die stomme rotklusjes die er elke keer tussendoor komen. Om maar eens wat te noemen: de was in de wasmachine, de was uit de wasmachine, de was in de droger, de was uit de droger, de was opvouwen. En dat jaar in jaar uit.

Dan is het toch logisch dat je onderweg naar de wasmachine de pindakaas van tafel pakt om de pot in de keuken op te bergen en terwijl je langs de koelkast loopt, nadenkt over welke groente je vanavond op tafel zet. Voor je het weet trek je de groentela open om te checken wat er nog ligt. Wat ging ik ook al weer doen? O ja, de wasmachine…

In onze familie staat het pindakaas-in-de-groentela-fenomeen bekend als Alzheimer light. Een term bedacht door mijn moeder. Die begon rond haar vijftigste overal post-it notes op te plakken omdat ze dacht dat ze dingen ging vergeten. Niets is minder waar, merk ik nu. Weten dat je ergens naar op weg bent maar vergeten waar naartoe, komt gewoon omdat je in een handomdraai van al die rotklusjes die je onderweg tegenkomt, af wilt zijn.

Over een jaar twintig staat alles weer gewoon op zijn plek. Dan vind ik die klusjes weer leuk, omdat ik het nog zelf kan.

Foto: marcus_jb1973 / Foter / CC BY-NC-ND

Meer Aftakelen met een knipoog
K(r)amperen
Facelift?
Tandenstoker a.u.b.!
De kuisheidsmanager
Zorgeloze bitch
Opa en oma
Die helse bladblazer!
Mammogram met de buurvrouw
Kijken en bekeken worden
3 vooral-niet-meer-doen-tips
De hogere wiskunde van afval scheiden
Verzuren of trouw blijven aan mezelf?
Retro bakkie troost
45-plusser is werknemer van de toekomst
Zwabberende armen
De carrièretijger van Blueband Roomboter
Vroeger was alles beter…