Menu

45-plusser is werknemer van de toekomst

AFTAKELEN MET EEN KNIPOOG – Bewijzen dat je slim bent, dat je erbij hoort, dat je voldoet. Ik weet nog precies wat ik dacht toen ik, begin twintig, mijn diploma op zak had en ging solliciteren. Moet ik nu weer laten zien dat ik het kan? Houdt het dan nooit op? Tjonge jonge, wat een stress was dat. Ach gossie. Toen al ongeschikt voor een glansrijke carrière.

Ik wilde er echt wel bij horen hoor. Wanneer iedereen ‘druk, druk, druk’ begon te rennen, deed ik dat ook. Maar ik kwam er al snel achter dat als ik één ding te gelijk deed, veel sneller klaar was en ook nog mijn benen kon strekken onder het voor iedereen koffie halen. Multitasken en RSI gingen volledig aan mij voorbij.

Toen het hip werd om je tijdens een vergadering te profileren, probeerde ik dat ook. Maar ik werd er obstinaat van, want wanneer en hoe zeg je wat? Als ik eenmaal klaar zat om mezelf te profileren, was het moment al weer voorbij. Dus besloot ik alleen wat van me te laten horen als ik dacht dat ik echt wat te melden had. Soms was dat slim, soms niet.

Als ik nu nog wel eens iets oppik over hoe het er in organisaties aan toe gaat, merk ik dat de spreadsheets, rapportjes, sofisticated modellen en onbuigbare procedures de boventoon voeren. De werkvloer moet zich in allerlei bochten wringen om die schijnwerkelijkheid te realiseren. Lijkt mij niet erg effectief en vernieuwend. Je loopt immers continu achter de echte feiten aan. Maar dat ik er zo over denk, is vast een ouderdomsdingetje.

Klink ik als een uitgebluste 45-plusser die werktrends heeft zien komen en gaan en nu de jaren tot zijn pensioen zit af te tellen? Nee hoor, maar ik denk wel dat veel 45+ werknemers net als ik niet meer door een hoepel willen springen simpelweg omdat het moet. Verplicht je talenten ontwikkelen, telkens weer op een andere manier bewijzen dat je het kan, de trends volgen in werknemersland? Het moet wel ergens toe leiden!

Daarom lanceer ik een nieuwe trend: gewoon ouderwets resultaten behalen door je boerenverstand, verantwoordelijkheidsgevoel en ervaring in te zetten. Genoeg 45-plussers die daar heel slim en effectief in zijn en dat bovendien nog leuk vinden ook. De werknemers van de toekomst?

Foto: clement127 via Foter.com / CC BY-NC-ND

Meer Aftakelen met een knipoog
K(r)amperen
Facelift?
Tandenstoker a.u.b.!
De kuisheidsmanager
Zorgeloze bitch
Alzheimer light
Opa en oma
Die helse bladblazer!
Mammogram met de buurvrouw
Kijken en bekeken worden
3 vooral-niet-meer-doen-tips
De hogere wiskunde van afval scheiden
Verzuren of trouw blijven aan mezelf?
Retro bakkie troost
Zwabberende armen
De carrièretijger van Blueband Roomboter
Vroeger was alles beter…