Menu

2e upgrade off-grid elektriciteitsinstallatie: zelfs de maan maakt nu stroom🌜

HELEEN WORDT HELÈNE – Na heel wat voorbereidingen heeft Sander in juli binnen 2 weken onze homemade off-grid elektriciteitsinstallatie op zonne-energie geüpgraded. En met succes! Dankzij een nieuwe laadregelaar kunnen we nu veel meer stroom opwekken. Zelfs als de maan schijnt komt er stroom binnen.

Dit filmpje is gemaakt op 2 augustus 2020

Kant-en-klare off-grid installaties die het comfort bieden dat wij willen, zijn voor ons gewone stervelingen niet te betalen. Vandaar dat we, toen we net geëmigreerd waren, al snel besloten zelf een off-grid elektriciteitsinstallatie te ontwerpen en te bouwen, met zonnepanelen en een dieselgenerator als onze stroomleveranciers. Gelukkig is Sander een all-round techneut.

Zelf ontworpen off-grid installatie

Voor de opslag van de stroom hebben we gekozen voor loodaccu’s. Deze zijn in vergelijking met lithiumaccu’s 1. veel goedkoper, 2. veel beter te recyclen en 3. gaan met een beetje TLC veel langer mee. Ook is voor zover wij weten in tegenstelling tot lithium geen slaven- en kinderarbeid betrokken bij de winning van lood. Daarnaast gebruiken we zo min mogelijk high tech electronica-gadgets omdat die alleen maar stroom verbruiken. Vaak meer dan je denkt. Waarom zou je ook alles willen meten? Zo lang je maar weet dat de accu’s voldoende opgeladen zijn.

Toch een stukje elektronica

Maar helemaal zonder elektronica lukte toch niet. De upgrade die nu heeft plaatsgevonden, draait om een elektronische laadregelaar afkomstig uit de botenbouw. Dit stukje elektronica bleek na anderhalf jaar off-grid stroom onontbeerlijk. Tot voor de upgrade was Sander de laadregelaar. Dat kostte hem uiteindelijk veel te veel tijd. Elke keer moest hij zorgen voor de balans tussen de verschillende accu-banken. Zeker met wisselvallig weer werd hij daar knettergek van. Er moest wat gebeuren.

Verdubbeling van off-grid stroom uit zonne-energie

De ombouw die tot de upgrade van de off-grid elektriciteitsinstallatie heeft geleid, heeft voor zover we dat na een week draaien kunnen zeggen, heel goed uitgepakt: een verdubbeling van de stroom opgewekt uit zonne-energie, veel minder gebruik van de dieselgenerator en Sander houdt veel meer tijd over voor de verbouwing van de schuur en zijn eigen projecten. Win-win-win dus!

À plus!

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op YouTube kanaal Heleen wordt Helène

Wat er aan deze blog vooraf ging
19 juli 2020 – Alleen voor Tuinfreaks: lofzang op de moestuin
4 juli 2020 – 2 jaar geleden geëmigreerd naar Frankrijk: hoe gaat ’t nu?
11 juni 2020 – Knallende duizendschonen in het hoge gras
29 mei 2020 Leien van het dak af: de 2e etappe
7 mei 2020 – Bomen, Boompjes en Babyboompjes
18 april 2020 – Geen bouwmateriaal, kettingzaag bot … maar genieten kan altijd
28 maart 2020 – Aan de Franse lockdown-wandel met bellende koeien
14 maart 2020 – Z’n gangetje met eiken planken, corona en de laatste duif?
23 februari 2020 – Aan de slag met de vloer van ons huis
31 januari 2020 – Tijd voor de zon! Vind je ook niet?
20 januari 2020 – We nemen de schuur steeds meer in
2 januari 2020 – Diefproof is gelukt. Nu nog duifproof

Filmpjes 2019
Filmpjes 2018

Juli 2018 zijn manlief en ik geëmigreerd naar Frankrijk. Best een onderneming. Toch is het na de emigratie pas écht begonnen. In de blog Heleen wordt Helène vertel ik je hoe wij het er vanaf brengen met het stap-voor-stap verbouwen van een vervallen oude grange uit 1768, geld verdienen en self sufficient leven met off-grid elektriciteit.